Existeixen una sèrie de termes molt estesos que tot i ser incorrectes, continuen utilitzant-se en l’actualitat, cosa que fa que perduren una sèrie de tòpics i conceptes erronis sobre les persones sordes que no s’ajusten a la realitat i que convé aclarir:
Barreres de comunicació:
Obstacles, traves o impediments que dificulten o limiten la llibertat d’accés a la informació i a la comunicació d’aquelles persones que tenen limitada, temporal o permanentment la seua capacitat de relacionar-se amb l’entorn mitjançant l’audició i la llengua oral.
CNSE:
Confederació Estatal de Persones Sordes (http://www.cnse.es/)
Especialista de llengua de signes:
Especialista en llengua de signes espanyola, assumeix les competències professionals de l’assessor sord i del professor de llengua de signes, la formació dels quals és de caràcter polivalent i se centra en el valor lingüístic i cultural de la llengua de signes en la seua docència com a primera o segona llengua dins i fora del sistema educatiu, a xiquets i adults.
FESORD CV:
Federació de persones sordes de la Comunitat Valenciana
Intèrpret de llengua de signes (ILS):
És el/la professional encarregat de la interpretació de la llengua de signes a la llengua oral i escrita i viceversa, actuant com a pont de comunicació amb la societat oïdora. No obstant això, per traducció s’entén la transmissió d’un missatge escrit d’una llengua a una altra, però solament es refereix als textos escrits.
Llengua de signes (LS):
Les llengües signades no són meres reproduccions gestuals de les llengües orals ni substitueixen cada paraula pel signe corresponent: doncs tenen una gramàtica pròpia i fins i tot, com succeeix en ocasions entre llengües diferents, existeixen termes propis que no tenen el seu corresponent en la llengua oral.
És erroni pensar que la Llengua de Signes és universal, ja que en cada país ha sorgit una llengua de signes d’igual com també han sorgit les llengües orals. A Espanya s’utilitza la Llengua de Signes Espanyolai, en l’àmbit de Catalunya, laLlengua de Signes Catalana. D’aquesta manera, les expressions “Llenguatge de Sordmuts”, “Llenguatge de Signes”, “Llenguatge de Senyals” i “Llengua de Senyals” són INCORRECTES.
Mediador comunicatiu:
El/la mediadora és una figura professional relativament nova, que pretén acostar postures per minimitzar el conflicte. Treballa amb persones oïdores, sordes, sordcegues i persones amb problemes de comunicació i llenguatge, totes elles amb perfils molt diferents.
Persona Sorda:
El/la mediadora és una figura professional relativament nova, que pretén acostar postures per minimitzar el conflicte. Treballa amb persones oïdores, sordes, sordcegues i persones amb problemes de comunicació i llenguatge, totes elles amb perfils molt diferents.
2024
2023
¿QUÉ ES?
La Fundación CNSE y la Fundación Solidaridad Carrefour ha creado, con la colaboración de Amplifon, un ‘Banco de préstamo audífonos’, un servicio de préstamos de audífonos de forma temporal a las familias que lo necesiten, y que por motivos económicos no puedan comprar un audífono para su hijo o su hija con pérdida auditiva cuando lo necesitan porque el niño o la niña estén en el periodo de valoración de candidatos a implante coclear, por reparación o reposición de audífono, etc.
¿QUIÉN PUEDE SOLICITAR UN PRÉSTAMO DE AUDÍFONO?
Cualquier familia que tenga una niña o niño sordo o con discapacidad auditiva de hasta 12 años de edad en el momento de hacer la solicitud.
¿DONDE ENCONTRAR EL IMPRESO DE LA SOLICITUD?
El impreso de solicitud lo podéis encontrar en la federación de personas sordas más cercana o en la siguiente página web: www.fundacioncnse.org/bancodeaudifonos
¿DÓNDE PRESENTAR LA SOLICITUD Y LA DOCUMENTACIÓN?
La solicitud y la documentación se realizarán en la federación de personas sordas de tu territorio de residencia, que recogerá la documentación, sellará la solicitud y la enviará a la Fundación CNSE.
¿QUÉ DOCUMENTACIÓN HAY QUE PRESENTAR?
Presentar la siguiente documentación:
¿CUÁL ES EL PROCESO?
La federación de personas sordas enviará la documentación a la Fundación CNSE. Una vez revisada y valorada la Fundación CNSE se pondrá en contacto con vosotros para comunicaros la resolución. En el caso de que se conceda este préstamo de audífonos se facilitarán vuestros datos a Amplifon para que se ponga en contacto con vosotros y concertar una cita.
Si las solicitudes exceden el número de audífonos disponibles pasaréis a formar parte de una lista de espera conforme a los siguientes criterios:
NORMATIVA DEL SERVICIO DE PRÉSTAMO DE EMISORAS DE FM
Objeto del préstamo:
El uso de Emisoras de FM recibidas por el servicio de préstamo de ayudas técnicas de adaptación de la Federación de personas Sordas de la Comunidad Valenciana (FESORD CV), tiene por objeto: facilitar el acceso a la información transmitida por canal oral a las personas sordas que puedan beneficiarse de esta tecnología de ayuda para la recepción del mensaje.
Personas beneficiarias:
Documentación:
Obligaciones de la persona beneficiaria:
Obligaciones de FESORD CV:
Objeto del préstamo:
El uso de Bucles Magnéticos recibidos por el servicio de préstamo de ayudas técnicas de adaptación de la Federación de Personas Sordas de la Comunidad Valenciana (FESORD CV), tiene por objeto: facilitar el acceso a la información transmitida por canal oral a las personas sordas que puedan beneficiarse de esta tecnología de ayuda para la recepción del mensaje.
Personas beneficiarias:
Documentación:
Obligaciones de la persona beneficiaria:
Obligaciones de FESORD CV:
FALTA EL CONTENIDO