‘La causa que ens uneix’
La Constitució Espanyola estableix en el seu article 14 que totes les ciutadanes i ciutadans som iguals davant la llei sense que pugua prevaldre cap mena de discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.
Que compartim idèntics deures, drets i llibertats.
Que mereixem les mateixes oportunitats.
Que perseguim un present i un futur digne que la societat en què vivim hauria de garantir, i que tanmateix no garanteix, o almenys, no a les persones sordes. No mentre no es respecte la nostra llibertat per a escollir, la nostra participació plena, la nostra diversitat.
En aquesta setmana internacional de les persones sordes, la Confederació Estatal de Persones Sordes i la seua xarxa associativa, exigim un compromís ferme amb el nostre col·lectiu. Exigim IGUALTAT.
Reivindiquem:
LA PROTECCIÓ I PROMOCIÓ DE LA LLENGUA DE SIGNES.
Perquè és un dret lingüístic. Un dret que fa possible altres drets, i l’ensenyament i ús d’aquesta ha de protegir-se i promocionar-se mitjançant la incorporació de les llengües de signes en la Constitució i en la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, i de manera transversal en qualsevol legislació, i amb la implementació de la declaració de les llengües de signes a Espanya com a manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial.
GARANTIES PER UNA EDUCACIÓ BILINGÜE.
Exigim l’accés a una educació equitativa, inclusiva i de qualitat per a les persones sordes al llarg de tota la seua vida. A través d’una atenció primerenca integral que contemple la llengua de signes, de la dotació d’una xarxa de centres suficient a tot el territori, i professionals degudament qualificats que garantisquen el dret de les famílies a triar una educació bilingüe per a les seues filles i fills, amb intèrprets de llengua de signes a les aules, i amb les ajudes tècniques que precise l’alumnat. Perquè tots els recursos SUMEN.
MÉS I MILLOR OCUPACIÓ.
Urgix que s’afavorisca la inserció, la promoció i la inclusió laboral de les persones sordes en empreses ordinàries, que s’afavorisca el seu accés a l’ocupació pública, i que es garantisquen les adaptacions necessàries per al seu lloc de treball, així com la seua promoció laboral, inclosa la formació continua en llengua de signes.
BÉNS I SERVEIS ACCESSIBLES.
Els béns i serveis a disposició de la ciutadania han de ser-ho també per a les persones sordes. Atenció específica per a dones sordes víctimes de violència de gènere, teleassistència per a persones sordes majors i en situació de dependència, i un accés sense barreres de comunicació de cap mena als serveis d’emergència, a la informació institucional, a la televisió, a la justícia, i a tots els serveis socials i sanitaris, així com amb les seues relacions amb l’administració pública, a través de la llengua de signes i per escrit.
AJUDES ECONÒMIQUES.
Mantenir i millorar les ajudes econòmiques de tota mena que reben les persones sordes és una forma d’evitar que s’amplie encara més la bretxa social amb la resta de la ciutadania, i a més a més, permet atendre les necessitats del col·lectiu, i així garantir l’estabilitat laboral dels professionals sords i sordes.
Som persones sordes. Tan valuoses com qualsevol. Que decidim. Que ens representem. Que estem presents a tots els àmbits per fer valdre els nostres drets i visibilitzar les nostres necessitats. Persones sordes capaces. Perquè els nostres límits estan on comença el desconeixement, els prejudicis, o l’irracional. Persones sordes protagonistes de les nostres vides. Compromeses amb una causa. La causa que ens uneix:
SER ALLÒ QUE VOLEM SER.