Unitat 4: Oci i temps lliure

Tot acte lingüístic naix d’un fet cultural, de manera que totes les llengües s’estructuren en funció de la seua dimensió social i cultural. Vet ací que llengua i cultura es converteixen, per tant, en un conjunt indissociable.

En aquesta unitat, coneixerem com el moviment associatiu de persones sordes ha contribuït a la continuïtat i estabilitat de la llengua de signes, i ha preservat la cultura d'una minoria lingüística com és la comunitat sorda.

Les persones sordes i el moviment associatiu

Les associacions de persones sordes esdevenen alhora el cor, el fòrum d'interacció i la font de la cultura sorda, és per això que és el lloc on s'aprén aquesta cultura i es transmet gràcies a la llengua de signes. A principis del segle XX, es van crear com a punt d’encontre, un espai on les persones sordes trobaven resposta a les seues necessitats bàsiques de comunicació, relació social, identitat i comunitat. Anys més tard, es van consolidar les associacions de persones sordes, i van començar a organitzar-se fins a donar pas a la creació d'una estructura institucional amb projecció no només local, comarcal i autonòmica sinó també estatal i internacional.

A partir de la dècada dels 60 i coincidint amb les primeres investigacions lingüístiques sobre les llengües de signes, les persones sordes van donar a conéixer l'escassa consideració social a què havien estat i estaven subjectes, com també l’exclusió social que hi patien com a conseqüència d’aquesta situació. Arribats a aquest punt, va sorgir la necessitat de dur a terme moviments reivindicatius en defensa de la seua visió particular del món, de la seua manera de vida i de l'ús de la llengua de signes.

A escala internacional, en la dècada dels 70, es va enfortir la consciència de pertinença i identitat de les persones sordes com a grup i es van reivindicar els seus drets, però tot i això, a Espanya no va ser fins als anys 90 quan les entitats de persones sordes adquiriren certa rellevància en el panorama social. Aquest primer triomf va ser gràcies a la seua lluita contínua per aconseguir drets bàsics, com la supressió de les barreres de comunicació, el reconeixement oficial de la llengua de signes i l'accés en igualtat de condicions a la formació i a l'ocupació.

Actualment, el moviment associatiu reclama que les mateixes persones sordes són els agents actius en la construcció d'una societat capaç de respectar, integrar i valorar les diferències dels membres que la componen, alhora que constitueixen la intersecció entre la comunitat oient i la comunitat sorda i faciliten, d'aquesta manera, que les persones sordes es convertisquen en ciutadans i ciutadanes de ple dret.

Estructura organizativa de les entitats de persones sordes

Federació Mundial de Persones Sordes (WFD)
Unió Europea de Persones Sordes (EUD)
Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE)
Federacions de persones sordes de l'estat espanyol
Associacions de persones sordes

Federacions de persones sordes a Espanya

Entitats representatives del col·Lectiu de persones sordes a la Comunitat Valenciana

Llengua de signes

Carregant
Imatge de

14 DE JUNY, DIA NACIONAL DE LES LLENGÜES DE SIGNES

Des de la creació de les primeres associacions de persones sordes a principis del segle XX, el moviment associatiu ha estat l’impulsor de la cultura sorda i de la llengua de signes, ja que ha suposat el punt de trobada mitjançant el qual persones sordes de totes les edats han pogut comunicar-se entre elles gràcies a una llengua comuna, la llengua de signes. Aquest punt de trobada ha esdevingut alhora el principal motor de lluita perquè es reconega la llengua de signes i per aconseguir la igualtat dels drets de les persones sordes.

A Espanya, el màxim exponent d’aquestes reivindicacions és la celebració el 14 de juny del Dia Nacional de les Llengües de Signes, un escenari valuós per dotar de major visibilitat aquestes llengües. Aquesta data coincideix amb la de la creació de la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE) l’any 1936, que juntament amb les seues federacions territorials és el principal promotor de la llengua de signes. Així, cada 14 de juny esdevé una fita important per a les persones sordes i la llengua de signes.

Activitat

Assenyala si aquestes afirmacions són vertaderes o falses.

Carregant
  • El moviment associatiu de les persones sordes sorgeix arran la Fundació de FESORD CV.
  • Les associacions de persones sordes sorgeixen per a donar resposta a les seues necessitats bàsiques de comunicació.
  • Tot el moviment associatiu treballa amb l'objectiu de lluitar per la millora de la qualitat de vida de les persones sordes i la seua integració i participació social.
  • FESORD CV naix amb la voluntat d'aglutinar al moviment associatiu de la Comunitat Valenciana i substituir les associacions existents.
  • La Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE) agrupa totes les Federacions dels diferents països europeus.

Els classificadors predicatius

Carregant

Com hem vist en la unitat anterior, la llengua de signes s’articula amb les mans i els gestos facials fent ús de l’espai de signació. Aquest fet permet establir relacions entre els diferents elements de l’oració i, fins i tot, donar informació diferent de forma simultània, gràcies, entre d’altres, a l’ús dels classificadors predicatius.

Un classificador predicatiu és una configuració manual que es combina amb altres paràmetres formatius com la ubicació de la mà, l’orientació, el moviment i els elements no manuals per a formar un predicat. En llengua de signes, aquests predicats són proformes que classifiquen semànticament a l’element que substitueixen.

Observa aquests exemples:

A B

Oci i temps lliure

Els xiquets i les xiquetes d’aquesta illa no paren mai! Per això, en el seu temps lliure fan tot tipus d’activitats. Descobreix-les a les següents imatges.

Activitat

I, ara, series capaç de descobrir quina és l’afició preferida dels nostres amics i amigues?

Carregant
  • M'agrada la fotografia
  • M’agrada ballar
  • M’agrada viatjar
  • M’agrada llegir

Roba i colors

Aquest cap de setmana me n’aniré de viatge, per això ahir vaig anar de compres i vaig tornar ben carregada! Mira tot el que vaig comprar.
Carregant

Fes clic sobre les peces de roba

Activitat

I ara... m’ajudes a descobrir de quina peça de roba es tracta?

Carregant
  • samarreta roja
  • vestit verd
  • sabates negres
  • pantalons blaus

Tipus de transport

A la iaia li agrada molt una rondalla sobre unes bruixes que vivien a Tabarca i cada nit li demane que me la conte de nou. L’altre dia li vaig preguntar com podria viatjar a Tabarca. A la biblioteca he trobat una enciclopèdia il·lustrada, m’ajudes a descobrir els signes dels mitjans de transport i a conéixer què he de fer per viatjar a Tabarca?
Carregant

Selecciona una imatge de l'enciclopèdia per veure el signe.

Activitat

Quina imatge correspon a cada transport?

Carregant
  • cotxe
  • vaixell
  • tren
  • bicicleta
  • avió

Resum

Les associacions de persones sordes són el cor de la comunitat sorda. En aquestes associacions, les persones sordes interactuen entre iguals i comparteixen els trets culturals que els fan diferents de la comunitat d’oients, especialment la seua llengua, la llengua de signes. Amb el temps, aquestes associacions que van nàixer com a xicotetes entitats locals, han anat creixent i, actualment, ens trobem amb federacions autonòmiques de persones sordes, com ara Fesord CV i la seua Fundació, a més, aquestes federacions arriben també a escala estatal, internacional i mundial. D’aquesta manera, dia a dia, totes aquestes federacions treballen per aconseguir la igualtat de les persones sordes, garantir els seus drets i difondre la llengua de signes.

Enhorabona! Has superat la unitat 4. Continua avançant per les diferents unitats per a seguir aprenent.