La Generalitat garantirà l’ús de la llengua de signes pròpia de les persones sordes, que haurà de ser objecte d’ensenyament, protecció i respecte.
Llei 27/2007, per la qual es reconeixen les llengües de signes espanyoles i es regulen els mitjans de suport a la comunicació oral de les persones sordes, amb discapacitat auditiva i sordcegues.
Llei 4/2018, de la Generalitat, per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià.
Decret 61/2017, del Consell, pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat.
Primera. Llengua de signes El Consell garantirà l’ús i la normalització social de la llengua de signes pròpia de les persones sordes en l’Administració de la Generalitat.
Llei 1/2006, del sector audiovisual (última modificació: 23 de maig de 2018)
La protecció de l’accessibilitat de les persones amb discapacitat sensorial mitjançant l’eliminació progressiva de barreres de comunicació, especialment a través de la subtitulació i de la incorporació de la llengua de signes espanyola (LSE) a les obres audiovisuals. A més, es promouran serveis addicionals de televisió que la tecnologia de la Televisió Digital Terrestre permet i que puguen servir per a facilitar l’accés de les persones amb discapacitat sensorial als mitjans televisius.
Llei 15/2017, de la Generalitat, de polítiques integrals de joventut.
Potenciar el valencià i la cultura valenciana com a eines d’inclusió de les persones joves nouvingudes i la promoció del respecte, el coneixement i l’intercanvi cultural; impulsar accions i programes dirigits a possibilitar que la joventut valenciana conega altres realitats culturals; fomentar, juntament amb les llengües oficials en la comunitat, l’aprenentatge d’altres llengües, a més de la llengua de signes i el romaní, com a eina bàsica de comunicació entre joves de diferents orígens.
LLEI 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana.
1. Totes les persones usuàries dels serveis socials tindran dret a: q) Ser ateses sota el principi de llibertat d’elecció i d’accessibilitat de la comunicació, per a garantir la correcta recepció i comprensió de la informació i que la seua opinió puga ser expressada i entesa de forma adequada: q.1) Amb suports a la comunicació oral q.2) Amb l’ús de la llengua de signes. q.3) Amb qualsevol altre sistema de mediació a la comunicació.
n) Promoció de l’accessibilitat universal en el sistema. Conté les accions que faciliten la informació i la comunicació entre l’equip de professionals i la persona, amb l’objectiu d’atendre les seues necessitats específiques. Aquesta prestació serà garantida i gratuïta per a tota la família. Les modalitats que es contemplen dins d’aquesta prestació inclouran, almenys, les següents: 1a Intèrpret de llengua de signes per a persones usuàries d’aquesta llengua. 2a Qualsevol altre sistema d’adaptació i suport en la mediació a la comunicació i en format accessible. 3a Mediació en llengua estrangera per a persones amb greus dificultats de comprensió de qualsevol de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana.
LLEI 9/2018, de 24 d’abril, de la Generalitat, sobre l’estatut de les persones amb discapacitat. Article 6
8. Al reconeixement i protecció per part dels poders públics de la llengua de signes com a part de la identitat de les persones de la comunitat lingüística que la utilitzen així com de la diversitat i riquesa lingüística i cultural de la societat valenciana
LLEI 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la Infància i l’adolescència.
3. L’audiència s’ha de practicar en una llengua que la persona menor d’edat puga comprendre. Si la seua diversitat funcional o discapacitat ho requereix, s’ha de dur a terme amb les adaptacions necessàries, inclosa la llengua de signes, els mitjans de suport a la comunicació en llengua oral, recursos tecnològics i ajudes tècniques adequades o qualsevol altre sistema alternatiu, per a garantir que la seua opinió pot ser expressada i entesa adequadament.
3. Els poders públics han de vetlar per garantir que les persones sordes puguen exercir el seu dret a la participació mitjançant la llengua de signes, dels mitjans de suport a la comunicació en llengua oral, recursos tecnològics i ajudes tècniques adequades o de qualsevol altre sistema alternatiu de comunicació que lliurement hagen triat.
Ordre 20/2019 per la qual es regula l’organització de la resposta educativa per a la inclusió de l’alumnat en els centres docents sostinguts amb fons públics del sistema educatiu valencià
3. Els centres docents poden tindre també personal no docent especialitzat de suport, que participa junt amb el professorat en la resposta educativa a l’alumnat amb necessitats educatives especials, a fi d’incrementar la seua autonomia i facilitar l’accés al currículum, dins de l’àmbit de les competències i les funcions que la normativa vigent, els acords laborals i els convenis col·lectius hi disposen. Aquest personal inclou, entre altres, el personal educador d’Educació Especial dels centres públics; el personal auxiliar dels centres concertats que dona suport a l’alumnat en tasques d’higiene, alimentació, mobilitat, etc.; el personal de Fisioteràpia; el personal Intèrpret en Llengua de Signes i altre personal que l’Administració determine, d’acord amb les necessitats de l’alumnat escolaritzat en el sistema educatiu.
3. Per al suport a l’alumnat sord, amb discapacitat auditiva i sordcec escolaritzat en centres d’Educació Infantil i Primària que requereix la llengua de signes per a l’accés al currículum, la conselleria competent en matèria d’educació ha de proveir personal docent especialitzat de suport amb la competència adequada, i degudament acreditada, en llengua de signes. Amb aquesta finalitat, ha d’oferir plans i programes formatius que possibiliten que aquest personal adquirisca la competència necessària en llengua de signes.
2024
2023
¿QUÉ ES?
La Fundación CNSE y la Fundación Solidaridad Carrefour ha creado, con la colaboración de Amplifon, un ‘Banco de préstamo audífonos’, un servicio de préstamos de audífonos de forma temporal a las familias que lo necesiten, y que por motivos económicos no puedan comprar un audífono para su hijo o su hija con pérdida auditiva cuando lo necesitan porque el niño o la niña estén en el periodo de valoración de candidatos a implante coclear, por reparación o reposición de audífono, etc.
¿QUIÉN PUEDE SOLICITAR UN PRÉSTAMO DE AUDÍFONO?
Cualquier familia que tenga una niña o niño sordo o con discapacidad auditiva de hasta 12 años de edad en el momento de hacer la solicitud.
¿DONDE ENCONTRAR EL IMPRESO DE LA SOLICITUD?
El impreso de solicitud lo podéis encontrar en la federación de personas sordas más cercana o en la siguiente página web: www.fundacioncnse.org/bancodeaudifonos
¿DÓNDE PRESENTAR LA SOLICITUD Y LA DOCUMENTACIÓN?
La solicitud y la documentación se realizarán en la federación de personas sordas de tu territorio de residencia, que recogerá la documentación, sellará la solicitud y la enviará a la Fundación CNSE.
¿QUÉ DOCUMENTACIÓN HAY QUE PRESENTAR?
Presentar la siguiente documentación:
¿CUÁL ES EL PROCESO?
La federación de personas sordas enviará la documentación a la Fundación CNSE. Una vez revisada y valorada la Fundación CNSE se pondrá en contacto con vosotros para comunicaros la resolución. En el caso de que se conceda este préstamo de audífonos se facilitarán vuestros datos a Amplifon para que se ponga en contacto con vosotros y concertar una cita.
Si las solicitudes exceden el número de audífonos disponibles pasaréis a formar parte de una lista de espera conforme a los siguientes criterios:
NORMATIVA DEL SERVICIO DE PRÉSTAMO DE EMISORAS DE FM
Objeto del préstamo:
El uso de Emisoras de FM recibidas por el servicio de préstamo de ayudas técnicas de adaptación de la Federación de personas Sordas de la Comunidad Valenciana (FESORD CV), tiene por objeto: facilitar el acceso a la información transmitida por canal oral a las personas sordas que puedan beneficiarse de esta tecnología de ayuda para la recepción del mensaje.
Personas beneficiarias:
Documentación:
Obligaciones de la persona beneficiaria:
Obligaciones de FESORD CV:
Objeto del préstamo:
El uso de Bucles Magnéticos recibidos por el servicio de préstamo de ayudas técnicas de adaptación de la Federación de Personas Sordas de la Comunidad Valenciana (FESORD CV), tiene por objeto: facilitar el acceso a la información transmitida por canal oral a las personas sordas que puedan beneficiarse de esta tecnología de ayuda para la recepción del mensaje.
Personas beneficiarias:
Documentación:
Obligaciones de la persona beneficiaria:
Obligaciones de FESORD CV:
FALTA EL CONTENIDO